Door: iddesign

In samenwerking met en in opdracht van Tekstteam Oost mocht Identity Design het concept, de vormgeving en de opmaak verzorgen van het herinneringsboek over de aanleg van Kristalbad. Kristalbad is een multifunctioneel gebied van 40 hectare tussen Enschede en Hengelo waar waterberging, ecologische verbinding, waterzuivering en recreatie hand in hand gaan. Waterschap Regge en Dinkel heeft deze unieke locatie ontwikkeld in samenwerking met beide gemeenten en andere publieke en private partners.

Het boek geeft een terugblik op de periode waarin het gebied zijn uiteindelijke vorm kreeg. Het biedt niet alleen een fraai overzicht van de ontwikkeling in die tijd, het is uiteindelijk een collectors item voor liefhebbers, bewoners van het omliggende gebied en al diegenen die hebben bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat.

De beeldtaal van Kristalbad is een ‘streepjescode’ geïnspireerd op de houten peillat en de gestreepte indeling van het gebied. Deze beeldtaal komt terug in diverse houten onderdelen, zoals bebording en de twee uitkijktorens. De vormgeving van het omslag en ook het binnenwerk van het boek is gebaseerd op deze beeldtaal. De kijkgaten van de uitkijktorens komen terug in de wikkel om de cover. De eenduidige layout van de 8 hoofdstukken, met daarnaast veel variatie in de opmaak van de spreads, geven een levendig beeld en zorgen dat de fotografie goed tot zijn recht komt. Het thema ‘Schakel tussen stad en land, droog en nat’ dat het boek heeft meegekregen, is verbeeld door geillustreerde waterspetters in glanzend spot UV op de matgelamineerde cover.

Op 8 oktober 2013 j.l. presenteerde watergraaf Stefan Kuks van Waterschap Regge en Dinkel het boek aan de genodigden, tijdens de officiële opening van Kristalbad.